Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szolárium

 A szoláriumok új európai szabályozása hatással lesz a jelenlegi hazai szoláriumozási szokásokra.


Míg az utóbbi években egyre inkább elterjedtek és keresetté váltak a rövid idő alatt intenzív barnulást biztosító berendezések ill. csövek, az új szabályozás szerint a csövek sugárzási intenzitása alacsonyabb kell, hogy legyen. Az EU szabvány (amely már harmonizált szabvány is: MSZ EN 60335-2-27:2003/A1:2009 és MSZ EN 60335-2-27:2003/A2:2009) ezt úgy határozza meg, hogy a szoláriumokba szerelt csövek összes hatásos besugárzott ultraibolya sugárzás felületi teljesítménye nem haladhatja meg a 0,3 W/m2 határértéket.

A határérték által megadott sugárzási teljesítmény megegyezik a természetes trópusi napsugárzás intenzitásával; a korábbiakhoz képest magasabb UVA, és alacsonyabb UVB arány jellemzi. A kezelési idő hosszabb lesz; a pigment-képződés, valamint a pigmentáció is néhány perccel később kezdődik (ld. ábra). Ennek eredményeképpen a szoláriumozó vendégek egy mélyebb, tartósabb, biztonságosabb, kímélőbb barnulást élvezhetnek. És ami a lényeg: a bőrpír, vagy súlyosabb esetben a leégés veszélye a minimális értékre lecsökken.

Az alábbi ábra azt szemlélteti, hogy standard 0,3 W/m2 felületi sugárzást biztosító szoláriumban mikor kezdődik a pigmentáció (6 perc), a pigment-termelés (12,6 perc), valamint hány percnél van a bőrpír küszöb ( 20 perc) egy III. bőrtípusba tartozó, előzőleg nem szoláriumozott/napozott vendégnél.
 

Mi az, amit kínálok a Superbronz EU 0,3-as csövekkel?
biztonságos, szabályozott kereteken belüli barnulást
- veszélyeket nem hordoz
- ehetőséget ad pihenésre, relaxációra, kikapcsolódásra
- a szoláriumozás pozitív hatásai érvényesülnek (D-vitamin termelés, téli depresszió ellen, erősíti az immunrendszert, megakadályozza a csontritkulást, csökkenti a mell-, vastagbél és prosztatarák kockázatát)
kezelést adunk el (hosszabb időt töltünk el a szoláriumban, de a szín tartósabb marad)
nem éget, nincs bőrpír
- új vevők is elérhetőek vele, akik eddig féltek a szoláriumtól, hiszen ez a barnulásnak egy biztonságos módja (nincs veszély), fehér bőrűek is használhatják

 

 

A mesterséges napozás hátrányai

  A túlzásba vitt (rendszeresen, heti több mint két alkalommal vagy egyszerre túl hosszú ideig történő) szoláriumozás rendkívüli mértékben szárítja és károsíthatja a bőrt. Az UV sugarak meglehetősen felgyorsítják a bőr öregedését: leginkább a gyümölcsök aszalódásához hasonló folyamatokat indítanak be; a bőr elveszíti hidratáltságát, s lassan ráncok keletkeznek. Ennek megelőzésére nem csak a szolárium megfelelő használatára, de a bőrápolásra is nagy hangsúlyt kell fektetni.. Mindezek mellett, ha olyan szoláriumot választunk, melyet nem tartanak rendesen karban, ahol nem cserélik kellő rendszerességgel a kabinok lámpáit, további problémák is felvetődhetnek: alapvető higiéniás gondoktól, a komoly szemproblémákon át a súlyos bőrkárosodásokig.

A szolárium előnyei

  A mesterséges fény gyorsabban barnít, így nincs szükség órákon át tartó napozásra ahhoz, hogy a bőrszín egyenletes, aranybarna színt nyerjen, ráadásul télen sem kell lemondani használatáról. Ugyan gyorsabban érhető el mesterséges fénnyel az egyenletes barnulás, a bőrszín hamarabb elveszíti barna árnyalatát, az UVB sugarak hiánya miatt.

  A szolárium azonban nem csak a szép bőrszín eléréséhez használható. A meleg környezet, s az UV fény számtalan problémára megoldást nyújthat, s manapság megbízható körülmények között már az orvostudomány is kúraszerűen alkalmazza, ha nem áll fenn egyetlen ellenjavallat sem. Az UV fény fokozza a D-vitamin termelődést, s enyhíti az ekcéma és pikkelysömör tüneteit is, a meleg környezet pedig enyhíti az izületi problémákat, így néhány valóban szükséges esetben a szolárium megoldást jelenthet.

A szoláriumozás nem ajánlott annak, aki:

  • túlságosan fehér vagy érzékeny bőrű.
  • szőke vagy vörös hajú.
  • túlzottan szeplős.
  • nagyon sok anyajeggyel megáldott.
  • áldott állapotban van.
  • túl fiatal.
  • gyógyszert szed (olyan gyógyszert, mely a bőrt fényérzékennyé teszi).
  • túlságosan pattanásos (mert bár egyes esetekben a meleg és a fény megoldást jelenthet, mégis sokaknál pontosan az ellenkezője következik be, s a pattanások belesülvén a bőrbe hegesedést okoznak).

Tippek:

ˇ Szolárium használat előtt mindenképpen távolítsuk el a sminket!
ˇ A bőrradír használatával eltávolíthatjuk az elhalt hámsejteket, így az ezt követő mesterséges napozás során a bőr egyenletesebben barnul.
ˇ Mindig fokozatosan növeljük a szoláriumban töltött idő hosszát, így elkerülhető a leégés (kezdjük 5 perccel, majd emeljük 10 végül 15 percre a szoláriumban töltött időt)!
ˇ Szolárium használat után célszerű hidratáló krémet használni, mely megelőzi a bőr kiszáradását!
ˇ Szoláriumozás alatt mindig csukva kell tartani a szemet –ehelyett védőszemüveg is használható-, mert az erős fénysugár károsíthatja a látást, s akár szürkehályogot is okozhat.
ˇ Szoláriumozás alatt nem célszerű kozmetikumokat használni (kivéve ha bőrünket napvédő krémmel védenénk), ezek nem csak megakadályozzák a bőr egyenletes barnulását, de egyes esetekben bőrirritációt vagy hegesedést is okozhatnak!
ˇ Napfürdőzés előtt mindig el kell távolítani az ékszereket, melyek nem csak hátráltatják az egyenletes barnulást, de átmelegedés esetén megégethetik a bőrfelületet is.

A szoláriumozás bár megszüntetheti a téli napfénymentes idő okozta rosszkedvet, s a bőr vitamintermelésében is segítséget nyújthat, mégis a komoly kockázati tényezők elkerülésének érdekében nagyon fontos, hogy csak azok használják, akiknek valóban engedélyezett, s ők is csak a mengengedett ideig és körülmények között.

Szolárium kozmetikumok:

Védd A Bőröd Minden Barnulásnál!

bőrt fel kell készíteni az UV-fény fogadására, védeni kell a szoláriumozás ideje alatt, hogy a lehető legjobb barnulási szintet érjük el!
Az UV-fényt a jól karbantartott, hidratált bőr tudja leghatékonyabban fogadni.

A bőr típusától függően a szolárium kozmetikumok 30-40%-kal növelhetik a barnulási eredményt!

Hidratáltságunk eléréséhez számtalan szolárium kozmetikum közül választhatunk.

Az Australian Gold egy amerikai szolárium kozmetikumokkal foglalkozó cég, aki kozmetikumait különös gonddal válogatott összetevőkből állítja elő!
Folyamatos technológiai újítások és barnulást fokozó összetevők kifejlesztésén és tesztelésén dolgoznak.
Termékpalettájuk hatalmas, mindenki megtalálhatja a stílusához és bőrtípusához leginkább közel állót!

 

 
 

 Archívum

Naptár
<< Július / 2022 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 51104
Hónap: 775
Nap: 8